Kuća za odmor Villa Belle' Oprtalj, Istra

Čarobni Oprtalj - istarski gradić blizak emocijama duše spreman odvesti vas u neka druga vremena, probuditi maštu i rasplamsati srce...

Oprtalj. Naprosto kraljevski lijep!

Raskošno zelen kraj, bogat prirodnom i kulturnom baštinom, mali zeleni raj na zemlji gdje caruju čistoća, zvuk prirode, ljepota mira, uz ljudske uvjete i način življenja.
Idealan za čuti tišinu i usporiti vrijeme, dovesti svoje tijelo i um u harmoniju s netaknutom prirodom...
Ovakva prilika predstavlja lijek za umornu ljudsku dušu, lijek toliko rijedak i djelotvoran, a nadohvat ruke.
Stoga dođite, odahnite i opustite se...

Dobrodošli u Oprtalj!

Oprtalj je slikoviti gradić u sjeverozapadnoj Istri. Smjestio se na zaravan vrh brijega nad Mirnom nasuprot Motovunu. Odavdje, vidi se čitava Istra od Učke do Trsta i njezine zapadne obale. Krasi ga blaga mediteranska klima, sunčane padine brežuljaka i očaravajuće zelenilo.

Ovdje je priroda s posebnim nadahnućem ispisala koreografiju jednog od najrazigranijih poglavlja istarskog krajolika koji na svakom koraku odiše posebnim šarmom i ljepotom življenja. Ovo mjestašce, sazdano po mjeri običnoga čovjeka s jednom kamenom palačom i crkvom sa zvonikom oko kojih se svijaju redovi tihih kamenih uličica, svojom se punokrvnom pripadnošću Mediteranu uznosi još od davnih vremena. Spominje se još 1102.g. kao urbano boravište feudalnih gospodara i zanatlija...

Iskonska harmonija istarskih raznolikosti, savršeni spoj duha prošlosti i modernog doba.

ZA ODMOR U SKLADU S PRIRODOM

Zaljubljenik ste u odmor u skladu s prirodom, maštate o odmoru izvan gradske vreve, u idiličnom mjestašcu okruženo maslinicima i vinogradima umjesto zabavnih parkova, shopping centara ili ostalih blagodati civilizacije urbanih centara, mada ste tek 15-ak minuta vožnje udaljeni i od toga?

Oduvijek sanjate o odmoru tako da bosonogi šećete mjestom, pozdravljate domaće ljude i od njih kupujete voće i povrće što su ih sami uzgojili u vrtu? Možda da ih sami uberete? Voljeli biste prošetati maslinicima i vinogradima iz kojih pristiže to slasno, mirisno ulje, u koje umačete koru domaćeg kruha, i plemenita vina kojima krunite obroke?

Dobrodošli u Oprtalj!

BLAGA KLIMA

Oprtalj je idealan za one koji žele uživati u miru daleko od grada i buke, na čistom zraku uz zdravu hranu. Blaga klima poguduje boravku tokom čitave godine.

Prošetajte i otkrit ćete nevjerojatne krajolike, šuma, vrleti, pećine, potoke, stare kuće, mlinove, kuće na osami...

Prošetajte do Momjana, gdje ćete uživati u momjanskom carskom muškatu, do 10 minuta udaljenih romantičnih gradića umjetnosti Grožnjana i magičnog filmskoga Motovuna, pa preko srca Istre – Pazina i njegove julesverneovske jame, do jedinstvenih mozaika Eufrazijane u Poreču, sve do tzv. male istarske Venecije – Rovinja i arene - velebnog rimskog amfiteatra Pule...

Oprtalj je priča za sebe, originalna i jedinstvena. Oprtalj treba doživjeti!

UPOZNAJTE ISTARSKOG ČOVJEKA

Upoznajte domaćina koji će vam otvariti odaje svoga brižno uređenog doma i rado vas povesti do ognjišta gdje ćete otkriti i okusiti svu draž domaćih okusa i ljepotu tradicionalne istarske kuće. Pričati će vam o ljepoti i svojoj neizmjernoj ljubavi prema ovom kraju i istarskim ljudima. Reći će vam da ovdje žurba ne postoji.

Ponosno će istaknuti da su ovdje vrata širom otvorena za sve koji tijekom godine jure za poslom, žive brzim, stresnim tempom, a žele napuniti svoje baterije u dokolici domaćinske atmosfere, opušteno bez stresa.

Stoga dođite, odahnite i opustite se! Ovdje se naprosto živi jednostavno i opušteno gibajući se dnevnim ritmom godišnjih doba...

Pred vama su blagi sati mira i radosti na izvorištima prijateljstva.

Dobrodošli u Oprtalj!

Posjetite u Oprtlju i okolici

Lođa
Nasuprot oprtaljskih gradskih vrata nalazi se lođa sagrađena u 16. stoljeću. Izvjesne prepravke doživjela u 17. stoljeću, a sve do propasti Mletačke Republike korištena je kao sudnica. Tijekom 2006. god. ponovno je uređena kada je lapidarij upotpunjen rimskim, srednjovjekovnim i kasnijim fragmentima kao i reljefom lava sv.Marka.

Župna crkva sv.Juraj
Sagrađena je 1526. god. na mjestu ranije, puno manje crkvice, u samom središtu mjesta. U 15. stoljeću dograđen je prezbiterij s poligonalnim završetkom. U 17. stoljeću crkva je produžena s novooblikovanim kamenim pročeljem. U njoj se nalaze vrijedni oltari i slike iz 16., 17. i 18. stoljeća. Gradnja zvonika visokog 27 metara trajala je od 16. stoljeća do 1740. godine.

Alpe Adria Oberkrainer Fest
U Oprtlju se svake godine održava festival koji ugošćuje folklorne orkestre iz Italije, Slovenije, Austrije i Hrvatske. Istovremeno se održava i Sajam crnog ljetnog tartufa na kojem se uz tartufe predstavljaju i proizvođači s karakterističnim proizvodima ovog podneblja kao što su vino, maslinovo ulje, med ...

Kestenjada
U listopadu održava se Kestenijada, jedina i prva takve vrste u Istri. Ovom se manifestacijom pruža mogućnost posjetiteljima da provedu jesenje posljepodne na 378 metara nadmorske visine. Među delicijama ne nude se samo pečeni kesteni, već i raznovrsna jela pripremljena od ovog slasnog jesenjeg ploda pa i domaći med od kestena. Kušati se mogu i mlada vina lokalnih vinara.

Sajam antikviteta
Sajam antikviteta je manifestacija koja se održava druge nedelje svakog mjeseca. Na sajmu sudjeluju izlagači, kolekcionari i trgovci antikviteta i umjetnina iz cijele Hrvatske i inozemstva. Antikviteti se izlažu u starogradskoj Lođi, na ulicama, u malim prodajnim prostorima u prizemljima oprtaljskih zgrada.

Tu je i poznato suvremeno lječilište Sv.Stjepan – Istarske Toplice čija se sumporna voda, termalne i blatne kupke koriste za lječenje reumatskih bolesti, neuralgije i endokrinog sustava. U živopisnom kanjonu rijeke Mirne ispod okomite mamut stijene (86 m) izvire termomineralna ljekovita voda.

UPOZNAJTE ISTRU

CARSKA TRPEZA ISKONA

Sjećate li se slasti dobrih starih domaćih okusa i već pomalo zaboravljenih običaja kada se na drveni stol nakon objeda umjesto šarenih sladolednih kupova i raskošnih kolača uz čašicu rakije iznosilo obične domaće zrele smokve, kriške dinje, očišćene bademe?

Otkrijte sve čari okusa i mirisa čudesne zemlje, otkrijte šarm malih istarskih konoba u kojima ćete posjednuti za stol pod ružom ili tik do ognjišta i okusiti svu draž domaćih okusa i ljepotu tradicionalne istarske kuće. Drevna tradicija u pripremanju tipičnih jela iz plodova koja ova zemlja daje sačuvana je do današnjeg dana.

NJEGOVO VELIČANSTVO TARTUF

Oprtlju obližnja Motovunska šuma krije carstvo Istarskog tartufa. Čudesan i tajnovit, vrhunac gastronomije, zlata vrijedan gurmanski dragulj. Nadaleko poznati kulinarski adut koji će malo koga ostaviti ravnodušnim. Tartufe odlikuju aromatični, složeni i zemljani mirisi a pripisuju im se i afrodizijačka svojstva. Zavodljive gastronomske tajne čekaju na vas...

ISTARSKO VINO - POEZIJA OKUSA I MIRISA

Istarsko vino poezija je okusa i mirisa, ono je neodvojiv dio istarskog čovjeka, njegove strasti i ljubavi, najdublje intime i otvorenog ponosa, raskošan dar kamenite zemlje i obilatog sunca. Istarsko vino svojevrsna vinarska je institucija, a podrumi kultna mjesta.